1. Home
  2. Puntenwolk
  3. Download een puntenwolk

Download een puntenwolk

Hoe kan ik een puntenwolk downloaden?

Puntenwolken van gelimiteerde groten (huidige limiet is 1GB) kunnen gedownload worden met behulp van Street Smart. Gebieden groter dan het limiet kunnen worden aangevraagd bij uw accountmanager.

In welk bestandsformaat kan ik de puntenwolk downloaden?

Het geselecteerde gebied wordt opgedeeld in “tegels” van 50x50m. Voor elke tegel wordt er één LAZ bestand geleverd. Naast de LAZ bestanden wordt er een shapefile meegeleverd, die per bestand de bounding box, en de bestandsnaam van het bijbehorende LAZ bestand bevat. Hierdoor is het heel eenvoudig om de juiste bestanden te vinden en te gebruiken.

Hoe weet ik wat de datum is waarop de puntenwolk is ingewonnen?

Anders dan bij een Cyclorama, is het registreren van een puntenwolk een continue proces. Delen van dezelfde puntenwolk kunnen zelfs op verschillende tijdstippen zijn opgenomen. De beste indicatie kunt u vinden door de dichtstbijzijnde Cyclorama te openen. Op dit tijdstip is er in ieder geval een deel van de puntenwolk opgenomen.

Hoe download ik een puntenwolk met Street Smart?

Er zijn twee manieren om puntenwolken te downloaden, voor beide heeft u een Street Smart account met toegang tot puntenwolken en de puntenwolk download functionaliteit nodig.

Ten eerste kunt u ze downloaden door een gebied te selecteren op de kaart, of een shape bestand te uploaden. Ten tweede is het mogelijk een selectie in de puntenwolk viewer te downloaden.

Gebied selecteren op de kaart

In de puntenwolk menubalk is de volgende knop zichtbaar, zo niet, dan heeft uw account mogelijk geen toegang tot de download functionaliteit. Behoort uw account dit wel te hebben, neem dan contact op met uw accountmanager.

Door op deze knop te klikken vergroot de kaart en opent het puntenwolk download paneel. Deze bevat meer instructies voor het downloaden van een gebied.

U kan een gebied selecteren door op de kaart te klikken. Dit werkt hetzelfde als bij een normale kaart meeting, en heeft dezelfde mogelijkheden zoals het verplaatsen van punten of de gehele meting. Eindig het meten door te double klikken bij het plaatsen van het laatste punt. Het puntenwolk download paneel heeft geen mogelijkheid punten te verwijderen. Als u meer selecteert dan gewenst kunt u het gebied opnieuw meten door op “Reset gebied” te klikken. Voor groten of complexe gebieden raden we aan een normale kaart meting te doen, en deze te exporteren als shape bestand vanuit het dashboard. Zie Meten voor meer informatie.
Wanneer het gebied geselecteerd is klikt u op “Download gebied” om de selectie te bevestigen. Dit berekent dan de groten van de download in GB en geeft een indicatie van de kosten in clicks.

Om de puntenwolk te downloaden moet voldaan worden aan twee eisen. De download mag niet groter zijn dan het ingestelde limiet(zie “Hoe kan ik een puntenwolk downloaden”), en Gebruikersvoorwaarden moeten geaccepteerd worden. Als hier aan voldaan wordt, kan er op “Download gebied”, hierdoor zal de download voorbereid worden, en meer informatie over de download verschaft worden. Waarschuwing: Het downloaden van een gebied lijd tot het afschrijven dan extra clicks van uw account.

Als u dit ziet wordt de download voorbereid en online gezet voor u om te downloaden. Het voorbereiden van de download kan even duren, omdat alle data van het gebied verzamelt en verwerkt moet worden. Eenmaal klaar wordt er een email met link naar de download verstuurt naar het bij uw account geregistreerde e-mailadres. De download is dan voor 14 dagen beschikbaar, na deze tijd wordt deze verwijderd en is hij niet langer toegankelijk.

Hoe kan ik mijn puntenwolk zien?

Er zijn verschillende programma’s om puntenwolken mee te kunnen zien. Sommige draaien alleen op internet, zoals LidarView en Plas.

Een van de programma’s die wij gebruiken is Quick terrain viewer. Deze desktop applicatie kan gebruikt worden om meerdere puntenwolken in te laden en op verschillende manieren te tonen op het scherm.

Bijgewerkt op januari 31, 2023